Quantcast
Channel: אתר אורט »אורט ישראל
Viewing all 244 articles
Browse latest View live

מירה סעד

$
0
0

תפקיד: מורה לאנגלית וחקירה פילוסופית באורט אבין רמת גן

 

תיאור התפקיד: כמורה לחקירה פילוסופית אני משתתפת בפרוייקט "לכל תשובה שאלה" http://philosophy.ort.org.il מאז שהחל, מנחה סדנאות של חקירה פילוסופית באורט אבין זו השנה השלישית וחברה בצוות הפיתוח וההדרכה של התוכנית של רשת אורט. אמא לארבעה.

 

פז"ם באורטלימדתי שנים רבות בתיכון פרקאוף (כיום "יובלים") באור יהודה. לפני חמש שנים עברתי ללמד באורט אבין ברמת גן- בית ספר שהוא מקום נפלא ללמד בו, הן בזכות צוות המורים החם והמסור והן בזכות אוכלוסיית התלמידים הנהדרת.

 

מה אני עושה כשאני באה למוסד האורטי: לכאורה אני חובשת שני כובעים: הוראת אנגלית והוראת חקירה פילוסופית. אולם, בזכות התכנית "לכל תשובה שאלה" השתנו שיעורי האנגלית שלי לאין הכר וכיום כל שיעור אנגלית הוא שיעור של חקירה וגילוי. השיעור נסוב על שאלות שהתלמידים חוקרים ומחפשים להן תשובות באמצעות חשיבה משותפת של הקבוצה. הכתה דומה לקבוצת שחקני כדורגל על המגרש- כולם שותפים, כולם דרוכים וכולם מכווני מטרה: להיות אנשים מתבוננים, מקשיבים וחושבים.

לשמחתי, הנהלת בית הספר מכירה בחשיבות התכנית ועושה למען הטמעתה בבית הספר. זו השנה השלישית שכל תלמידי כיתות י' מתרגלים אחת לשבוע חקירה פילוסופית והשנה הצטרפו אליהם גם תלמידי כתות ט'. התלמידים לומדים להציב סימן שאלה בסופה של כל אמירה. הם לומדים לנסח שאלות, לטעון טיעונים ולחקור אותם וכל זאת בהקשבה ומתוך מתן כבוד לדעות של תלמידי הכיתה. בנוסף הם מתבוננים בעזרת המנחה בהתנהלותם במהלך השיעור ולומדים על עצמם, על אופי החשיבה שלהם ועל גורמים שמסיחים את דעתם ומפריעים להם להיות נוכחים באופן מלא בתהליך החקירה.

כיף לי לבוא לבית הספר. צוות האנגלית עובד בשיתוף פעולה מלא בהנחייתה המקצועית והנעימה של הרכזת. לשמחתי המורים מכירים את התכנית ואנו מרבים לשוחח ולהתייעץ בעקבות ההתנסות בכתות.

 

עוד משהו עלי: למרות השנים הרבות בהן אני עוסקת בהוראה אני באה כל יום עם שמחה בלב. תמיד השתדלתי ללמוד ולהתחדש. שנים רבות רכזתי את המחלקה לאנגלית בתיכון באור יהודה. יחד עם חברי לצוות עשינו מאמצים גדולים להביא את התלמידים להצלחה בכלל ובבחינות הבגרות באנגלית בפרט. בחרנו בקפידה תכנים שיעשירו את עולמם של התלמידים וינחילו להם ערכים חשובים- כל זאת תוך שימוש בשפה האנגלית. בנוסף, עסקתי בהדרכת מורים ונבחרתי למורה מצטיינת מטעם משרד החינוך.

כשרשת אורט החלה לפתח את התכנית "לכל תשובה שאלה" שמחתי להצטרף. הצורך לחדש את סקרנותם הטבעית של התלמידים ולטפח מיומנויות חשיבה גבוהות הולך ומתחדד בעת הזאת. אנו מוצפים במידע ותפקידנו כמורים אינו להיות סוכני מידע אלא מדריכים ומנחים לתלמידינו- ללמדם כיצד למצוא את המידע המתאים, כיצד לברור וכיצד לחקור את מהימנותו והתאמתו. תלמידינו יחיו בעולם המשתנה בקצב מהיר והם יעסקו במקצועות שחלקם עדיין לא קיימים. לשם כך יהיה עליהם לפתח גמישות מחשבתית ויכולות לחקור. מכאן חשיבותה של התכנית וזו גם הסיבה ששמחתי להתחבר אליה.

הדרך לא הייתה קלה. התכנית מתבססת על גישתו של הפילוסוף הצרפתי אוסקר ברנפיה. מדי שנה הוא מגיע לארץ ומנחה את המורים בשיטת עבודתו המיוחדת. צוות הפיתוח של אורט עומל ושוקד על פיתוח תכנית סדורה ומגובשת. למדנו את התכנית תוך כדי פיתוחה ומסיבה זאת לא רבים "שרדו" מההכשרות הראשונות (למעשה אני היחידה שנותרה אחרי ההכשרה הראשונה…).

בקיץ האחרון נשלחתי על ידי רשת אורט יחד עם יאיר בן חורין מצוות הפיתוח לסמינר בצרפת בו למדנו בהנחיית ד"ר ברנפייה את שיטות העבודה שלו. נפגשנו עם אנשים מארצות שונות שכולם באו להתנסות בתרגול חקירה וייעוץ פילוסופי.

 

חשוב לי שתדעו ש: פילוסופיה זה כיף! כדי ללמד בדרך זו לא צריך להיות בעל ידע רב בתיאוריות פילוסופיות. כדי לגרום לתלמידינו (ולא חשוב באיזה תחום ידע) להיות אנשים חושבים צריך להיות נכונים לחשוב מחדש על מקומנו ותפקידנו כסוכני ידע ולנסות בכל יום מחדש כיצד לאתגר את חשיבתם של התלמידים באמצעות שאלות. 

בימים אלה משתתפים כ-900 תלמידים בסדנאות פילוסופיה שבועיות ב-48 קבוצות בעשרה בתי ספר של רשת אורט ואנו מצפים להתרחבות נוספת בשנים הקרובות.


ביקור אוסקר ברנפייה בתוכנית הפילוסופיה

$
0
0

כמידי שנה זו הפעם הרביעית אירח מו"פ אורט את הפילוסוף הצרפתי, אוסקר ברניפייה, במסגרת הפעילות בפרויקט הפילוסופיה היישומית לחטיבות הביניים "לכל תשובה יש שאלה". השנה התקיים הביקור בארבעה בתי ספר של הרשת: אורט רונסון (אשקלון), אורט רמת יוסף (בת ים), אורט גוטמן (נתניה), אורט מינקוף (ירושלים). בכל אחד מהביקורים נצפה  מורה מנחה סדנה לקבוצת התלמידים שלו. לאחר מכן, אוסקר הנחה פעילות קצרה וענה על שאלות התלמידים. בנוסף, בכל אחד מבתי הספר נערכה סדנה למורים שמעוניינים להיחשף לתכנית או שרצו להתנסות בפעילו שמתבצעת בבית ספרם.
ביום הביקור האחרון נערך מפגש במסגרת השתלמות 60 השעות שהמו"פ מעביר למורים. 16 מתוך 18 המורים בעשרה בתי הספר בהם מיושם הפרויקט השתתפו. מורים אלה מנחים סדנאות פילוסופיה שבועיות לכ-900 תלמידים ב-48 קבוצות.

כתובת אתר תכנית "לכל תשובה יש שאלה": http://philosophy.ort.org.il/

המהנדסים הצעירים של אורט

$
0
0

רשת אורט ישראל' באמצעות מכון גורלניק להשבחת ההוראה והלמידה, והטכניון, קיימו השבוע בחיפה את אירוע "המהנדס הצעיר" – חשיפה ראשונה של פיתוחים טכנולוגיים חדשניים אשר פותחו על ידי תלמידים מהפריפריה בעזרת חוקרי הטכניון. באירוע הוצגו 56 פרויקטים של תלמידים מ-30 בתי ספר מכל הארץ, ובהם.

במקום הראשון: אורט כרמיאל

במקום הראשון זכו ולריה פדרמסר וגיא שמש, תלמידי אורט פסגות כרמיאל. השניים בנו, בהנחייתו של ראובן דינוביץ, מערכת המתרגמת כתוביות לשפת הסימנים. בנוסף לתרגום הכתוביות מעבירה המערכת רטט לגבו של הצופה, במטרה להעביר לו את האווירה של פסקול הסרט הנצפה. "זאת היתה עבודה קשה מאוד, שחייבה אותנו ללמוד המון," אומרת ולריה. "אני התמקדתי בלמידת שפת הסימנים וביצירת מאגר סרטונים בשפת הסימנים, וגיא היה אחראי על תיכנות המערכת, שהיה פרויקט מורכב מאוד." המנחה, ראובן דינוביץ, אמר כי ולריה וגיא ייבחנו בקרוב על הפרויקט על ידי שני בוחנים חיצוניים, במסגרת בחינות הבגרות.

במקום השני: אורט קרית טבעון

במקום השני, זכו התלמידים אביעד סבח ועמית אטיה, תלמידי אורט קריית טבעון, שבנו מערכת לאבחון ומעקב אחר נקודות חן בהנחיית איתמר פייגנבאום ואורן למדן. במקום השלישי זכו התלמידים יארא מסאדי, מייס מצארווה, מחמוד ג'בארין ומחמוד אגבאריה, מתיכון עתיד אלאהליה, אום אל-פחם. הארבעה בנו, בהנחיית עזיז שייך עבד, מכונה להכנה אוטומטית של חלב לתינוק.

הזוכים במקום הראשון ייהנו ממלגת לימודים לשנה ראשונה באחד מהמוסדות האקדמיים המובילים בארץ: הטכניון, האוניברסיטה העברית, אוניברסיטת בן גוריון או אוניברסיטת תל אביב. הזוכים במקום השני ייהנו ממלגת לימודים לשנה בגובה 75% משכר הלימוד, והזוכים במקום השלישי ייהנו ממלגת לימודים לשנה בגובה 50% משכר הלימוד.

ד"ר אלי אייזנברג, סמנכ"ל בכיר וראש מינהל מו"פ והכשרה ברשת אורט: "אורט ישראל משקיעה משאבים רבים בפיתוח החינוך המדעי טכנולוגי בקרב תלמידי תיכון בכל הארץ, ובמיוחד בפריפריה. שיתוף הפעולה עם הטכניון הוא מקור לגאווה עבורנו היות והוא מאפשר להוביל את דור העתיד של המדענים והמהנדסים של ישראל כבר משלב לימודי התיכון ועד לסיום התואר האקדמי. אם בעבר נטען כי יזמות, חדשנות ויצירתיות הן תכונות מולדות, כיום אנו יודעים כי מדובר במיומנויות נרכשות הניתנות ללמידה, אשר הינן הכרחיות לכל תלמיד ותלמיד. השנה שמחנו לראות כי רבים מהתלמידים בחרו להשקיע דווקא בפיתוח פרויקטים המאפשרים שיפור באיכות החיים לבעלי מוגבלויות ואנו גאים בהם על כך."

פרופסור משה סידי, המשנה הבכיר לנשיא הטכניון, בירך את התלמידים ואמר: "כל התחומים בהם עוסקים הפרויקטים שלכם – נלמדים בטכניון. בלעדי הבוגרים של המוסד החשוב הזה, לא הייתה מדינת ישראל מגיעה להישגים שובי לב ודמיון. כשאני מביט בפרויקטים שעשיתם, ורואה את הברק בעיניכם, אני יודע שהדור לא הולך ופוחת אלא עולה אפילו על קודמו. אתם דור העתיד של הסטודנטים בטכניון ושל המהנדסים שיובילו את מדינת ישראל לפסגות נוספות."

!ortInsideמהנדס-צעיר

מימין: הזוכים במקום הראשון. במרכז: אלי אייזנברג, סמנכ"ל בכיר וראש המינהל למו"פ ולהכשרה באורט ישראל, וגרשון כהן, מנהל אגף טכנולוגיה במשרד החינוך. משמאל: הזוכים במקום השני. צילום: שיצו שירותי צילום, דוברות הטכניון.

אמנים צעירים בחטה"ב אורט בנימינה

$
0
0

"בוקר מקצועות בחירה" הוא גולת הכותרת של עבודת מקצועות הבחירה בחטה"ב "אורט בנימינה". בבוקר זה מחברים יחד את מיטב הכישרונות בהם התברכו תלמידי החטיבה למופע מרגש המסכם חצי שנה של פעילות ולמידה במגוון תחומים: אומנות, גרפיקה, כדורגל, כדורסל, כדורעף, תיאטרון, מחול, מוזיקה, אומנויות הקרקס, פילוסופיה, אולטימייט פריסבי ויזמים צעירים.

כל תלמיד בחטיבה בוחר מקצוע בחירה אותו הוא לומד במשך שנה שלמה. המקצוע תואם את תחומי העניין של התלמיד, ובו הוא מעוניין להתפתח, להתחזק ולרכוש ידע ולעיתים ניסיון. מקצוע הבחירה נלמד שעתיים בשבוע כחלק מתוכנית הלימודים הסדירה.

המופע השנה היה בסימן "האחר הוא אני". במופע לקחו חלק תלמידי תיאטרון ט', בנות מחול ז', להקות ז', ח', ט' במוזיקה וכל תלמידי אומנויות הקרקס משלוש השכבות. בנוסף נערכה תחרות גמר שלשות בכדורסל בין המצטיינים מכל שכבה. התפאורה המקסימה התבססה על ציורי בנות אומנות ח' בשילוב עם גרפיקה. יש לציין כי תלמידי מקצועות הבחירה לוקחים חלק קבוע בכל מופע וטקס המתקיים בחטה"ב וחלקם אף יוצאים להעשיר בביצועיהם אוכלוסיות נוספות כמו תלמידי פנימיות, אנשים עם צרכים מיוחדים או ילדים במחלקות הילדים בביה"ח.

במופע, שהתקיים לאחרונה בחטיבה, לקחו חלק גם תלמידי כיתות ו' מבתי הספר היסודיים בעיר שזהו להם ביקורם השני בביה"ס במסגרת תוכנית המעברים מכיתה ו' ל- ז'. התלמידים צפו במופע, נפגשו עם מנהלת חטה"ב וערכו סיור היכרות ברחבי ביה"ס ובחטה"ב.

תודה ענקית שלוחה לכל מורי מקצועות הבחירה המקפידים להעשיר את התלמידים, לפתוח להם צוהר לעולמות חדשים, לנווט ולנתב את דרכם במקצוע והכל הכל בנועם הליכות ובאהבת האדם.

* נטע אידלמן היא סגנית מנהלת חטה"ב, אחראית על מקצועות הבחירה.

בוגרי אורט חוזרים לבית הספר

$
0
0

במסגרת "שבוע אורט" התקיימה מפי בוגר אורט עז עזריאלי, לכל כיתות החשמל בתיכון הטכנולוגי ע"ש יצחק שמיר, אורט כפר סבא. עזריאלי, בכיר בחברת החשמל, סיפר לתלמידים על היותו תלמיד באורט סינגלובסקי ת"א, והתמקד במיוחד בשיעורי החשמל והמגמה, על שירותו הצבאי בחיל חימוש – תוך ששבה את ליבם של השוחרים הצעירים – ועל הדרך הארוכה לחברת חשמל.

עזריאלי התמקד בתוכנית "נתיב האור" של חברת החשמל והדגיש כי "חשמל זה לא משחק ילדים", תוך פירוט הסכנות העללות להתרחש משימוש לא נכון בחשמל ורכיביו. ההרצאה ניתנה בשפה מקצועית, שדיברה אל התלמידים – החשמלאים שבדרך.

התלמידים והמורים נהנו מאוד מההרצאה והודו לעזריאלי הן בפומבי והן באופן אישי. הגב' אוסנת ליבנה, מנהלת ארגוני המתנדבים והבוגרים, הודתה לעז עזריאלי והעניקה לו שי מטעם רשת אורט.

אנו מקווים להמשך שיתוף פעולה בעתיד עם עז, לתועלת תלמידנו.

ביקור עמיתים מוורשה

$
0
0

אולפנת "אורט – נווה שרה הרצוג"  בבני ברק, ממשיכה להיות מרכז לקשרי ידידות, קידום יוזמות חינוכיות ליהדות העולם.

בשבילי האולפנה רגילים לשמוע נציגות ומבקרות מאמונה קנדה, ארה"ב, אנגליה. הפעם היה זה ביקור שונה מכל ביקור אחר – 24 מורי ביה"ס העברי "מורשה" ע"ש לאודר, ממרכז העיר וורשה בראשות המנהל מר מתי פאוולק, באו לבקר, ללמוד ולסייר במעבדות למדעים והנדסה ביו-רפואית החדישות, בספריה ובפנימיה המפוארת.

הפעם לראשונה נשמעו בשבילי האולפנה גם קולות בפולנית.

פרק מיוחד הוקדש בסיור למפגש בשולחנות רב-שיח בין אורחים מפולין לבין ניצולות השואה ותלמידות ביה"ס המאמצות אותן בשנים האחרונות בפרויקטים הייחודיים – "מחוברים" ו"משפט ציבורי" בשיתוף רשת אורט ישראל.

במהלך רב השיח זלגו הדמעות, משני צדי השולחן, האורחות והמארחות. הפעם היו הניצולות מארחות הכבוד בראש מורם וגאה, כפי שמספר מר יוסף גליק, מנהל האולפנה, על אדמת מדינת ישראל ועם המשפחה המורחבת והמחבקת "אורט – נווה שרה הרצוג".

בסיום הביקור סוכם בין שני המנהלים מ"נווה שרה" – "מורשה-וורשה" לפתוח ערוץ הידברות ועזרה קבועה, במקצועות הקודש, העברית ופעילויות לקראת חגי ישראל באמצעות שיחות ועידה ושעור קבוע בין כתה בוורשה לכתה ב"נווה" – כמסורת הקשרים בין האולפנה לבי"ס במוסקבה.

הביקור היה ביוזמת שוש גורמן הנמרצת מפקחת במנהל חברה ונוער, ד"ר מרים דוד העוסקת בקשרי פולין במכללת לוינסקי ויוסף גליק מנהל האולפנה. הערב הסתיים בסעודה חגיגית באולפנה.

בימים אלו נבחרה האולפנה מבין בתי הספר המובילים של רשת "אורט ישראל" לפרויקט מתקדם, בפיתוח מפ"ה של תכנית הספרים הדיגיטליים.  תוכנית זו תשמש כגשר מתקדם נוסף בין שני בתי הספר, בהעדר ספרי לימוד מתאימים בבי"ס מורשה וורשה.

היום ומחר: כנס מושינסקי

$
0
0

היום (רביעי) ומחר, מתקיים כנס מושינסקי תשע"ד.

לו"ז הכנס של יום חמישי:

כנס מושינסקי תשע"ד, יתקיים ביום חמישי, ד' אדר ב', 6.3.14

 

שעות

פירוט

8:30 – 9:20

התכנסות וכיבוד

9:20 – 10:00

מופע אמנותי

ברכות:
פרופ' ברכה רגר- נשיאת אורט ישראל
ד"ר עוזי צוק- יו"ר הדירקטוריון, אורט ישראל
ד"ר ז'קלין שכטמן- נציגת משפחת מושינסקי

10:00 – 10:20

דברי ברכה – שר החינוך הרב שי פירון

10:20 – 11:10

טקס הענקת פרסי חינוך

11:10 – 11:40

הפסקה

11:40 – 12:40

מושב פתיחה מר אהרון מנקובסקי,
שותף מנהל בקרן –ההון סיכון פיטנגו יזמות הדור הבא,
שיח עם תלמידים:
ניסן רובינוב אורט ע"ש צימטבאום ערד
שחר אלבק אורט ע"ש נעמי שמר גן יבנה
מיטל ירחמיאל אורט רמלה לוד אזורי

12:40 – 14:10

חמישה מושבים מקבילים שיוקדשו ליזמויות מובילות שינוי בחינוך

14:10 – 15:15

ארוחת צהריים

15:15 – 15:30

חלוקת פרסים ה"כוכבים של אורט", והענקת אות הערכה
לחברת שיכון ובינוי

15:30 – 15:35

מילוי משוב מקוון על הכנס באמצעות הניידים

15:35- 16:15

מסרים של המנהל הכללי מר צבי פלג

כניסה לאתר הכנס: http://mc.ort.org.il/

קודגורו אקסטרים 2014

$
0
0

ביום התחרות נסעתי עם תלמידי שכבה י"ב ממגמות הנדסת תכנה וטו"ב אלקטרוניקה, לתחרות קודגורו אקסטרים שהתקיימה באורט סינגלובסקי בתל אביב. בתחרות זו כל צוות כותב קטע של תכנה בשפת אסמבלי שעליו להילחם בתוכנות אחרות, ולהישאר אחרון במחשב – השורד האחרון. בשלב זה הגיע צוות מבית הספר למקום השלישי.

בשלב הבא התכנסו הקבוצות לתיקון התכניות שלהם. כל קבוצה הייתה צריכה לחשוב איך לתקוף את הקבוצות המובילות. לאחר שלש שעות של חשיבה ועבודה מאומצת, שלחו הקבוצות את השורדים שלהם והתכנסו לשלב ההרצה הסופי. ארבע הקבוצות המובילות עלו לשלב הגמר והתחרו זה מול זה. התכנה של צוות אורט ביאליק, תלמיד אורט ביאליק ניצחה באופן גורף וזכתה במקום הראשון.

הפרס שמגיע לצוות הזוכה הוא 4000 ש"ח ומלגת לימודים לתואר ראשון במכללה הבין תחומית.

התחרות היתה מאתגרת, מרתקת ומועילה לכל המשתתפים.

תודות: למארגני התחרות, להנהלת בית הספר, וכמובן לתלמידים על כוח הרצון, התמדה ורוח הלחימה.

* ברוריה בוטנרו היא מרכזת מגמת הנדסת תכנה באורט קרית ביאליק


יוצרים אפליקציות, לא רק משתמשים

$
0
0

תלמידי שכבת י' בביה"ס אורט ע"ש יצחק רבין בגן יבנה נבחרו להשתתף במיזם מיוחד שפיתחה ענקית התוכנה "מיקרוסופט" בנושא פיתוח אפליקציות לסמארטפונים ולטאבלטים, חיבור שהינו סוג של WIN-WIN.

 במסגרת זו הוזמנו התלמידים ליום עיון במשרדי החברה בהרצליה. במהלך יום סדנאי מלא למדו איך יוצרים, הלכה למעשה, אפליקציות של משחקים למכשירים הסלולאריים. התלמידים הנלהבים שתפו פעולה ויצרו משחקים מרהיבים בהם שולבו אנימציות מתוחכמות.

מנהלת בית הספר מרי שפונט מסבירה כי התלמידים יוצאים נשכרים ממפגשים אלו שתורמים להרחבת עולם הידע ולמעוף היצירתי שכה חשובים בתעשייה זו, כהכנה לשילובם בתעשייה הישראלית והעולמית בתחום החידושים הטכנולוגיים.

חשוב לנו בבית הספר לתת יד למיזמים שיאפשרו לתלמידים בעתיד להשתלב בשוק העבודה במקצועות ההיי-טק. אמנם זו חשיפה ראשונית, אך היא בסיס שמדרבן את התלמידים למקד עצמם במסלולי לימוד וחשיבה על קריירה עתידית, כבר בשלב מוקדם זה של חייהם. חשוב לנו שתלמידינו ישתלבו ב"כפר הגלובלי " גם מבחינה כלכלית וגם מבחינה תרבותית. לכן ניתן יד לכל הזדמנות מסוג זה".

!ortInsideאפפ

סייבר

$
0
0

מרחב הסייבר כולל מערכות רבות – החל מטלפון החכם והמחשב האישי שלנו, דרך שירותי בריאות ובנקאות וכלה במערכות לאומיות כמו רשתות חשמל ותקשורת. תקיפת מערכות אלו עלולה לפגוע בחיי היומיום של כלא אחד מאיתנו. לכן, ישנה חשיבות ללמוד להגן על מרחב הסייבר. מקצוע הסייבר מפותח באורט במסגרת מגמת הנדסת תוכנה, בשיתוף עם משרד החינוך ויחידת 8200 בצה"ל.

-

בתי ספר שהמקצוע נלמד בהם:

הרחבת NFTE באורט

$
0
0

תכנית NFTE הינה תכנית בינלאומית שפותחה בארה"ב ופועלת ב-21 מדינות, מתוכן ישראל, להכשרת מתבגרים ונוער בסיכון לעולם העסקי תוך רכישת מיומנויות למידה וכישורי חיים מגוונים ורלוונטיים ביניהן: ידע ועניין בעולם היזמי והעסקי כמנוף לרכישת השכלה, העמקת תחושת מסוגלות וחיזוק הדימוי העצמיים וכן מיומנויות נדרשות לפתיחת עסק עצמאי.

בשנת הלימודית הקודמת הייתה השנה הראשונה בה פעלה התכנית ברשת אורט בצורה מערכתית בעשרה בתי ספר. השנה היא פועלת כבר בעשרים בתי ספר ברחבי הארץ.

!ortInsideכנס !ortInsideכנס2

בנוסף לעבודה השוטפת עם התלמידים מתקיימים במהלך השנה מספר אירועים ארציים: הסרת הלוט – במהלכו חושפות הקבוצות את הרעיונות העסקיים שהחלו לגבש, ומלטשות אותם בעזרת סיעור מוחות משותף, בסיוע אנשי עסקים מתנדבים תחרות רבע הגמר - במהלכה מציגות הקבוצות את התכניות העסקיות שלהן, ומתחרות על עלייה לחצי הגמר ולגמר, כאשר נציג הקבוצה המנצחת נוסע מדי שנה לייצג את ישראל בגמר התחרות העולמית, הנערכת בארצות הברית. בשנה שעברה זכתה בגמר הארצי הקבוצה מאורט נווה שרה בני ברק.

את התכנית באורט מנהלת המחלקה לתוכניות ופרויקטים במפ"ה, בראשות מרב אלקן.

איך אומרים "אורט"בסינית?

$
0
0

משלחת של עשרות מבכירי המשק הסיני – יו"רים של קבוצות ובעלי חברות ענק – הגיעה בשבוע שעבר לארץ לפגישות עם ראש הממשלה, מר בנימין נתניהו, שרים ובכירים מהתעשייה.

נקודת אור מעניינת בסדר היום העמוס של חברי המשלחת הייתה ביקור במרכז המו"פ וההכשרה המתקדם של רשת אורט ישראל בתל אביב, שם קיבל את פניהם מנכ"ל הרשת מר צבי פלג.

ד"ר אלי איזנברג, סמנכ"ל בכיר וראש המינהל למו"פ והכשרה של הרשת, הרצה בפני האורחים כמומחה בינלאומי על הקשר בין החינוך הטכנולוגי לצמצום פערים סוציואקונומיים בחברה.

חברי המשלחת במרכז מ"ופ ע"ש מושינסקי של רשת אורט ישראל

חברי המשלחת במרכז מ"ופ ע"ש מושינסקי של רשת אורט ישראל

תכניות הלימוד בתחום הטכנולוגי-מדעי שאורט מפתחת ומייצאת לכל העולם זוכות לעניין רב מצד סינים. העניין והרצון ללמוד מהניסיון העשיר של הרשת נובעים מתוך הבנה שחינוך ישראלי וחינוך טכנולוגי מבית היוצר של אורט ישראל בפרט, מהווים כר פורה להצלחה וצמיחה של היזמות והחדשנות הישראלית.

שיתוף פעולה מכון וייצמן-אשקלון

$
0
0

השבוע ביקר נשיא מכון וייצמן למדע, הפרופ' דניאל זייפמן בבית הספר המקיף אורט הנרי רונסון באשקלון. הביקור מהווה את שיאו של שיתוף הפעולה בין בית הספר אורט הנרי רונסון ומכון וייצמן.

במהלך החודשים האחרונים הולך ונרקם שיתוף פעולה בין מדענים ממכון וייצמן, לבין תלמידי מגמת אומנויות העיצוב, בהובלתה של רכזת המגמה, הגב' שוש לבידור.

התלמידים קיבלו את נשיא מכון וייצמן, שהגיע לבית הספר יחד עם מנהל מכון דוידסון, הד"ר אריאל היימן ועם הד"ר עובד קדם, בהתרגשות רבה. הביקור נערך לרגל פתיחת תערוכה של תלמידי מגמת אומנויות העיצוב, שהיצירות המוצגות בה הן פרי שיתוף הפעולה בין בית הספר ומכון וייצמן למדע. התערוכה עוסקת בקשר שבין מדע ואומנות. התלמידים הציגו את יצירותיהם בפני המבקרים אשר הביעו התפעלות מרמתן הגבוהה של העבודות.

בדברים שנשא הפרופ' דניאל זייפמן באירוע התמקד בקווי הדמיון שבין המדען והאומן, וברצון להבין את העולם, המשותף לשניהם. פרופ' זייפמן הדגיש כי למדע ולאומנות ערך אינטלקטואלי זהה.

מנהלת בית הספר, הגב' טליה ברקוביץ' אמרה: "בית הספר משקיע מאמצים רבים בפיתוח אפיקים חדשים של למידה משמעותית. הפרויקט המשותף עם מכון וייצמן הוא חלק מרכזי במארג העשייה הפדגוגית, שנועדה לקדם למידה מתוך עניין, סקרנות והנאה".

הכל התחיל בשיחת טלפון, "שלום, מדבר דניאל…", היה זה הפרופ' דניאל זייפמן על הקו, שהתקשר לשוש לבידור רכזת המגמה, אשר כתבה לו מייל תגובה על ראיון שנתן לעיתון. שיחת הטלפון הולידה פרויקט ייחודי בהובלה משותפת של בית הספר אורט הנרי רונסון ומכון וייצמן, המהווה גשר בין עולם המדע ועולם האומנות.

!ortInsideטכניוןרונסון

נשיא מכון וייצמן למדע – פרופ' דניאל זייפמן, בבית הספר המקיף אורט הנרי רונסון באשקלון

ביקור בתערוכה מציג בפני המבקר יצירות אומנות אשר את ההשראה ליצירתן סיפקו מחקרים מדעיים פורצי דרך המתבצעים במכון וייצמן. תלמידי מגמת אומנויות העיצוב מבית הספר נחשפו למחקרים העוסקים בנושאים מרכזיים כמו, גידול איברים להשתלה בתנאי מעבדה, ריפוי רקמות פגועות באמצעות תאי גזע ופיצוח הקוד של מנגנונים גנטיים מורכבים. התלמידים חברו למדענים ונתנו פרספקטיבה אישית אומנותית למחקריהם. היצירות מלוות את המחקרים ומתפרסמות בכתב העת המדעי המכובד של מכון וייצמן,"המכון". עוד ניתן למצוא בתערוכה יצירות אומנות של התלמידים, אשר נעשו במסגרת סדנאות מדעיות אותן עברו התלמידים במכון וייצמן במסגרת הפרויקט המשותף.

בדברים שנשאה באירוע אמרה יוזמת הפרויקט הגב' שוש לבידור: "מטרתו של בית הספר היא להעמיד בוגרים בעלי אינטליגנציות מרובות, אשר יידעו להנהיג ולהוביל בעולם העתידי"

את האירוע כיבדו בנוכחותם הגב' עינת קריצ'מן, המפקחת על הוראת האומנויות מטעם משרד החינוך, ומר אריה גלוך, הממונה על מגמת אומנויות העצוב מטעם רשת "אורט". לפתיחה החגיגית של התערוכה הגיעו אורחים רבים, התלמידים והוריהם. התרגשות רבה הייתה באוויר, תחושה של התחדשות ויצירה. בית הספר זכה לשבחים רבים על היוזמה החינוכית הייחודית, ועל ערך המצוינות שהוא מוביל בעשייה החינוכית.

* טליה ברקוביץ היא מנהלת אורט הנרי רונסון אשקלון

פיתוח תכנית לימודים במדעי המח

$
0
0

בימים אלה עמלים ביחידת פיתוח תכנים ופדגוגיה של מו"פ אורט ישראל על פיתוח תכנית לימודים במדעי המוח. פרויקט זה נולד מתוך ההבנה המתגבשת בישראל ובעולם באשר לחשיבות הרבה של מדעי המוח. האתגרים בתחום רבים: הבנת הקשר שבין 100 מיליארד תאי העצב שבמוחנו לבין התנהגותנו, הבנת התהליכים המביאים ללקויות ולמחלות של המוח, מימוש פוטנציאל החיבור בין מוח האדם לטכנולוגיה ועוד.

תכנית הלימודים במדעי המוח מיועדת לתלמידי החטיבה העליונה ותילמד במסגרת המגמה המדעית-הנדסית כמקצוע התמחות (5 יח"ל). לצד לימודי אלקטרוניקה ואלגוריתמיקה, יערכו תלמידי המגמה לראשונה היכרות עם מקצוע רב-תחומי, שבו יעסקו במגוון תחומים כגון מתמטיקה, מחשבים, פיזיקה, כימיה, ביולוגיה, אך גם פסיכולוגיה, פילוסופיה ועוד. הדגש במסגרת הלימודים במגמה יינתן על הקשר בין ההיבט המדעי להיבט ההנדסי. התלמידים יחשפו לאמצעים טכנולוגיים המשמשים לחקר המוח מחד וליישומים לתועלת האדם ורווחתו מאידך.

לימודי מדעי המוח במסגרת המגמה יערכו במגוון שיטות הוראה, המיועדות להעצים אצל התלמידים את מיומנויות הלמידה הדרושות להם להתפתחותם בעתיד. חלק מהתכנים יועברו כלימוד עצמי מקוון, בעוד שאחרים יועברו בכיתה בהוראת המורה או בלימוד קבוצתי. העבודה בכיתה תכלול יצירת פרויקטים משותפים, אשר תדרוש מהתלמידים ביצוע תהליכי חקר ופתרון בעיות, חשיבה ביקורתית, יזמות ויכולת עמידה מול קהל. כל אלה יהוו בסיס תיאורטי ומעשי עבור התלמידים לתכנון ובניית פרויקט גמר הנדסי בתחום בכיתה י"ב.

הפרויקט מתבצע ביחידה לפיתוח תכנים במרכז הפיתוח של אורט בשיתוף פרופסור וקבוצת דוקטורנטים למדעי המוח מאוניברסיטת ת"א. בשנת הלימודים הבאה, תשע"ה, תילמד התוכנית בשני בתי ספר של אורט באופן ניסיוני.

פינוק לחיילים ביום המעשים הטובים

$
0
0

תלמידי אורט מיטרני חולון, בשיתוף תלמידי מגמת הבישול בבית הספר, ביקשו לציין את יום המעשים הטובים בפעילות מרגשת.

היום בשעה 7:00 בבוקר הגיעו התלמידים לביה"ס, ובליווי המורה למחויבות אישית, הכינו עמדה יפה ועליה פיצות, טוסטים, מבחר סלטים, סנדוויצ'ים, שתייה, וכיבוד איכותי נוסף, מעשי ידיהם עבור חיילי צה"ל.

החל משעה 8:00 בבוקר ועדיין בשעה זו ממוקמת עמדת מיטרני עם תלמידנו בטרמפיאדה שליד צריפין, והחיילים זוכים לארוחה מפנקת.

* אורנה איזנמן היא מנהלת אורט מיטרני חולון


פותחים חלון לקהילה

$
0
0

אורט טכנולוגי עכו חרט על דגלו את ערך הנתינה לקהילה.

במסגרת אחת מהפעולות המגוונות של "תיקון עולם" נוצר שיתוף פעולה ייחודי בין "קליל תעשיות בע"מ" המתמחה בייצור דלתות וארונות, ובין תלמידי ביה"ס אורט טכנולוגי עכו.

חברת קליל תרמה את כל החומרים הנדרשים לייצור חלונות אלומיניום, ותלמידי ביה"ס בפיקוח והנחיית המורה בני שפירא, היו אחראים להתקנתם בפועל. התלמידים הגיעו לבתי משפחות בעיר בהם היה צורך בהתקנת חלונות, לקחו מידות ייצרו והתקינו את החלונות החדשים.

חלונות-לקהילה1_inside

משפחות העיר הוקירו תודה לתלמידים ושיבחו את עבודתם המקצועית.

* ענת רובו היא מנהלת אורט טכנולוגי עכו

כנס מושינסקי תשע"ד

$
0
0

האירוע נערך במעמד שר החינוך שי פירון ונציגי משרדי החינוך והכלכלה, פרופ' ברכה רגר – נשיאת אורט, ד"ר עוזי צוק יו"ר הדירקטוריון, חברי ההנהלה והדירקטוריון, אהרון מנקובסקי – מנהל שותף בקרן פיטנגו, יו"ר שיכון ובינוי משה לחמני ולימור שאקו סמנכ"ל משאבי אנוש ותפעול –שיכון ובינוי; ראש מועצה האזורית בנימינה גבעת עדה – פנחס זוארץ, ראש המועצה גן יבנה – דרור אהרון, ראש עיריית אשקלון – איתמר שמעוני, ראש מועצת משגב – רון שני, כ- 200 מנהלי בתי הספר של רשת אורט ישראל, נציגי החילות הטכנולוגיים של צה"ל, תורמים ושותפים עסקיים.

את האירוע פתחה להקת בית הספר של אורט אלון יקנעם במחרוזת שירי טבע

להקת בית הספר אורט אלון יקנעם

להקת בית הספר אורט אלון יקנעם

במהלך האירוע הוענקו פרסי חינוך לבתי ספר, צוותי, ואנשי חינוך מצטיינים. בתי הספר שזכו בפרסי החינוך השנה הם אורט בנימינה, אורט הנרי רונסון אשקלון, אורט ואדי סלאמה ואורט רבין גן יבנה.

כנס-מושינסקי-2014_1_inside

טל רוטשטיין, מנהלת אורט בנימינה מקבלת את פרס החינוך

אהרון מנקובסקי – מנהל שותף בקרן פיטנגו, הנחה פאנל עם תלמידים מצטיינים בנושא מיהו הדור הבא של היזמים הישראלים. לאחר מכן התפזר הקהל למושבים שונים בנושאי יצירתיות וחדשנות בחינוך, בהם הוצגו מיזמים ייחודיים מתוך בתי הספר והמטה.

תלמידי אורט המשתתפים בפרויקט "אורטוב", ראיינו וצילמו את באי הכנס והפיקו את הוידאו "מדברים יזמות":

בסוף האירוע העניק מנכ"ל אורט צבי פלג אות הוקרה לחברת שיכון ובינוי על שיתוף הפעולה ארוך הטווח בין הגופים ועל הירתמותם לנושא החינוך הטכנולוגי בקרב תלמידי הרשת. במסגרת שיתוף הפעולה בין הגופים, מסייעת שיכון ובינוי בתחומי קיימות, מנהיגות ירוקה, גינון רב דורי בו משתתפים מאות קשישים ובני נוער, קידום תו תקן ירוק לבתי ספר, תחרויות ארציות לקידום המדע, עיצוב וטכנולוגיה ועוד מגוון רחב של פעילות בפריסה ארצית רחבה.

כנס-מושינסקי-2014_3_inside

באי הכנס

צבי פלג קרא באירוע שלא להפחית באופן גורף את מספרן של בחינות הבגרות, אלא לבצע זאת בהדרגתיות ולאחר בדיקת השפעות ההורדה על איכות והישגי הבגרות. כמו כן יש לבדוק את תקפות ומעמד הבחינות הפנימיות על ידי האוניברסיטאות. במקביל חייבים לקדם את החינוך הטכנולוגי על כל רבדיו ובמיוחד את הטכנולוגיה העלית בישראל ולהפוך את ישראל למעצמה מדעית טכנולוגית. זוהי מטרה לאומית חשובה מאין כמוה."

חקלאות

$
0
0

המקצוע הלימודי "חקלאות" הוא מקצוע יישומי עתיר ידע מדעי המתבסס על מושגים ועקרונות מתחום המקצועות המדעיים: ביולוגיה, כימיה, פיזיקה, מדעי כדור הארץ, מדעי הסביבה ועל תוצאות מחקרים עדכניים הנעשים בעיקר בפקולטה לחקלאות באוניברסיטה העברית, במרכז ולקני ובמוסדות מחקר נוספים.

למקצוע מדעי החקלאות קשרים הדוקים לחינוך הסביבתי ולחינוך לקיימות, הן מבחינת התכנים והן מבחינת הפעילויות הלימודיות המלוות, וזה מאפשר לנו כצוות המוביל את הוראת המקצוע, להשתלב באופן טבעי ביישום יעדי הנהלת משרד החינוך, לחינוך לקיימות ולחינוך הסביבתי בלמידה ובפעילויות הבית ספריות. (מתוך אתר המפמ"ר)

קישור לתכנית הלימודים

בתי ספר שהמקצוע נלמד בהם:

אורט טבעון ממריא לחלל

$
0
0

בחודש האחרון התקיים בחטיבת הביניים אורט גרינברג קרית טבעון גמר פרויקט spacelab של קרן רמון. הגמר התקיים בנוכחות ד"ר לאה קליימן – מנהלת מחוז צפון של רשת אורט, דורית סירבלה – מנהלת חטיבת הביניים, יובל הולצמן – המנחה המקצועי של הפרויקט, נציגי קרן רמון, הצוות החינוכי הבית ספרי, יוליה ברודצקי, דולי בן ברוך ותהל וייס יצחקי, ההורים ותלמידי הפרויקט. במהלך הגמר נבחר ניסוי שיבדוק את תהליך הריקבון בתנאים של חוסר כבידה.

 

 

הניסוי התמודד מול שני ניסויים נוספים שעלו לשלב הגמר, ניסוי לבחינת התנהגות של אצות זוהרות בחלל וניסוי לבחינת צפיפות של חומרים בחלל.
תלמידות הקבוצה שזכתה, ליאל רייזמן ואורן רדו הסבירו שמטרת הניסוי היא לבחון את ההשפעה של התנאים בחלל על ריקבון של מזון. "תוצאות הניסוי יוכלו לסייע בעתיד בפיתוח מזון טרי לאסטרונאוטים ולסייע בפיתוח טכנולוגיות שיעקבו תהליכי ריקבון בכדור הארץ".

מלבד ההישג בשיגור ניסוי לחלל, הפרויקט, שפועל על פי מודל "למידה מבוססת פרויקטים" (PBL)חשף את התלמידים לעולם המדע והטכנולוגיה, העניק להם כלים לביצוע מחקר מדעי ומעל לכל יצר עניין בתחומי המדע.

נגה גרוספלד, תלמידה מקבוצה שהתמודדה בגמר, ציינה שאחד הדברים החשובים בפרויקט
שבזכותו התחילה להבין ולאהוב את תחומי המדע.
חברות הקבוצה שזכתה הינן: נגה בר עוז, נגה אהרוני, נעה הילדסהיים יפעת דנציגר ואורן רדו.
במסגרת פרויקט spacelab ישוגרו מלבד הניסוי של תלמידי אורט קרית טבעון, עוד חמישה ניסויים שתכננו ויזמוקבוצות תלמידים מבתי ספר ברחבי הארץ וקבוצה של תלמידים מבית ספר בניו ג'רסי.

אבי שוורץ מנהל בית הספר אורט גרינברג: "בית הספר שם לו למטרה לעודד את כישורי הלמידה שלהתלמידים, להקנות להם כלים להתמודד עם הדרישות של העידן המודרני. הפרויקט מקנה לתלמידיםיכולות לחקור להתמודד עם שאלות ולמצוא פתרונות וכמובן חושף אותם לתחומי המדע והטכנולוגיה בדרך מעניינת ומאתגרת".

דורית סירבלה מנהלת חטיבת הביניים, החמיאה לפרויקטים של התלמידים: "מרגש לראות אתכם מציגים את הפרויקטים שעליהם עבדתם באינטנסיביות בתקופה האחרונה. עברתם תהליך משמעותיבמסגרתו חשבתם על רעיון יצירתי למחקר, חקרתם את הנושא והעמקתם את הידע ולבסוף פיתחתם מחקר שעומד ברמה הגבוהה ביותר. אני מקווה שתמשיכו להתמיד בלימודי המדעיים".
עוד ציינה דורית: "למרות שאנו נמצאים בתחרות, כל התלמידים זוכים, זוכים להיות חלק מתהליך מצליח וממנף, זכות ללמוד ולהיות חלק מהטכנולוגיה העתידית של מדינת ישראל.

לדברי אריאל בריקמן, מנכ"ל קרן רמון "אנו עוקבים בהתרגשות אחרי ההתקדמות של הפרויקטים. מחמם את הלב לראות כיצד התלמידים שבתחילת הדרך חוששים מהמשימה שהוטלה עליהם, מתגייסים, משקיעים זמן, מעמיקים בנושא החלל והמדע, מתגברים על קשיים ומעל לכל נהנים מלמידה משמעותית. פרויקט spacelab הוא אחד מן הפרויקטים הרבים שקרן רמון מובילה במטרה לקדם את נושא המצוינות והצטיינות החל מתלמידי בתי הספר ועד לסטודנטים שיהוו את דור העתיד החברתי והמדעי של מדינת ישראל".

לדברי יובל הולצמן, המנחה המקצועי של הפרויקט בבית הספר: "קבוצת התלמידים הייחודית הזו הפגינה מעוף, יצירתיות, מודעות חברתית וגמישות מחשבתית. בכל מפגש הופתעתי מחדש מבגרות התלמידים ומהדילמות שהם מעלים, הן ביחס לתוכן המדעי של הפרויקט והן ביחס לתהליכים הקבוצתיים הלא פשוטים שמשלבים בין תחרות לשיתוף פעולה."

 

* תהל וייס יצחקי היא מנהלת תפוח הפיס בקרית טבעון

פעילות בין דורית לקראת פורים

$
0
0

לקראת פורים החליטו תלמידים מאורט כרמים כרמיאל, ביוזמת המורה מילה פרלרויזן- רכזת פעילות הקשר הרב דורי, ואילנה דהן- רכזת תקשורת ועיתונאות בבית הספר לחגוג את החג בדרך ערכית. בית הספר הזמין ניצולי שואה ממועדון בעיר לפעילות משותפת בתוך בית הספר.

התלמידים הופיעו מול הניצולים בקטעי קריאה, מחול ושירה שונים, ריקודים סלוניים, ריקוד היפהופ ושיר הקאפ סונג.

לאחר החלק האומנותי התחלקו הנוכחים באירוע לשתי קבוצות, כשבכל קבוצה קשישים ותלמידים, שהתחרו במשחק ידע על חג הפורים בסגנון "מי רוצה להיות מיליונר". הפתיע את הקהל אחד הניצולים – לב, כששלף את האקורדיון שלו והפליא בנגינה מדויקת של שירי חג שמחים ומזמורים ישראליים וותיקים כגון "הבאנו שלום עליכם" ו"הבה נגילה".

אחת ההפתעות המרגשות באירוע התרחשה כשמספר בנות קראו קטעים שונים על החג וסמליו בשפה הרוסית. הבנות שהסבירו לנוכחים על אוזן המן, הרעשן והמגילה הדהימו את הנוכחים ביכולתן לדבר ברוסית רהוטה ואף לקרוא ברוסית.

באירוע השתתפו תלמידי התקשורת והעיתונאות מחטיבת הביניים שהנחו את האירוע, ואליהם התלוו תלמידים נוספים מביה"ס שתרמו את חלקם בקישוט הכיתה, הכנת מסכות, פעילות עם הניצולים בקישוט המסיכות וחלוקת משלוח מנות.

אירוע זה הינו חלק משלל אירועים שהתקיימו השנה, ובהם פועלים תלמידי התקשורת והעיתונאות ותלמידים נוספים מבית הספר עם ניצולי השואה מאחד המועדונים בכרמיאל. השנה הוחלט, במסגרת אירועי היובל לעיר כרמיאל להפיק חוברת שתכלול ראיונות וסיפורי חיים של ניצולים בחסות עיתון ביה"ס.

Viewing all 244 articles
Browse latest View live