Quantcast
Channel: אתר אורט »אורט ישראל
Viewing all 244 articles
Browse latest View live

‫תערוכת מלטים בהצגת תלמידים‬

$
0
0

תלמידי מגמת מל"ט בבית הספר אורט תעשייה אווירית "כיכבו" בתערוכת מלטי"ם שבה השתתפו למעלה מעשר חברות ישראליות המייצרות מלטי"ם מסוגים שונים.

 

 

התלמידים קבלו הכנה ממהנדסי מפעל מלט ובזמן התערוכה איישו עמדות תצוגה והסבירו למבקרים על המלטי”ם המגוונים המיוצרים בתעשייה האווירית. התלמידים הבליטו את העובדה שכאן בתעשייה האווירית תחת החסות של מפעל מהות ומפעל מלט הוקמה מגמה ייחודית, ראשונה מסוגה בארץ, אליה הם שייכים, המכשירה מומחים בתחום המלטי”ם. התלמידים הוסיפו כי רובם ממשיכים לימודיהם בעתודה הטכנולוגית לקראת התואר "הנדסאי מוסמך" וישרתו ביחידות מל”ט בחיל האוויר.

 


‫שר החינוך באורט עכו‬

$
0
0

לאחר שבקר בחודש שעבר באורט בנימינה, הגיע בשבוע שעבר שר החינוך הרב שי פירון לביקור גם בקרית חינוך אורט עכו ע"ש דרסקי.

 

 

מנהל בית הספר, מר שמיל לוי, סקר בפני השר את תהליכי החינוך המופעלים בבית הספר אשר הביאו לשיפור משמעותי בכל המדדים של בית הספר.

השר גם שוחח עם תלמידים איתם ניפגש אשר סיפרו על חווית ההצלחה האישית שלהם.

גם נציגי מועצת התלמידים מבית הספר אורט חילמי שאפעי השתתפו והדגישו את הקשרים בין שני בית הספר הפועלים לקדם 'חיים משותפים' כמודל לערים אחרות.

 

 

מר לוי  צטט במצגת מתוך דברי השר בטקס חלוקת פרסי ישראל, תשע"ג:

"ראוי לנו לייחל להצבת הטוב והמועיל, הישר, הנעלה והמוסרי במוקד השיח הציבורי שלנו.

יתכן שחלק מתפקידיה של מנהיגות הוא לסייע ביצירתה של שפה חדשה המתחייבת שתוביל לתיקון עולם."

‫השקת אתר חינוך הוליסטי‬

$
0
0

מטרות האתר ליידע את אנשי החינוך ואת הציבור הרחב אודות חשיבות התפיסה ההוליסטית בחינוך והדרכים ליישומה באמצעות המודל שפותח על ידי אורט ישראל.

 

 

האתר ישמש כתובת למנהלים, למחנכים, לפסיכולוגים, ליועצים, להורים ולכל מי שעוסק ומתעניין בחינוך ביישובים בהם המודל מתקיים: ניתן למצוא בו מחקרים, המלצות לפעילויות המחזקות את הטמעת התפיסה החינוכית ההוליסטית והיכרות עם תכניות פועלות.

 

ברוח השותפות של המודל עם משרד החינוך מחוז הצפון ועיריות בית שאן ומעלות תרשיחא -האתר ימשיך להיבנות ולהתפתח עם הוספת מחקרים חדשים, תוכניות ופעילויות שייכתבו על ידי אנשי החינוך המשתתפים בתכנית.

כתובת האתר: http://holistic.ort.org.il

נשמח לקבל התייחסויות לאתר דרך 'צרו קשר'.

 

להרחבת קריאה על מודל חינוך הוליסטי

‫סטודנטים בטכניון בשיתוף פעולה עם תלמידי אורט‬

$
0
0

שיתוף פעולה בין הפקולטה להנדסת חשמל בטכניון, מגמת אלקטרוניקה במשרד החינוך ומרכז המורים הארצי למקצועות הטכנולוגים מדעיים- מורטק והמחלקה לחינוך למדע וטכנולוגיה בטכניון הוליד פרוייקט משותף. במסגרתו ינחו סטודנטים לתארים מתקדמים מהפקולטה להנדסת חשמל תלמידים מצטיינים של מגמת הנדסת אלקטרוניקה בביצוע פרויקטי גמר בהיקף של חמש יחידות לימוד.

 

 

משרד החינוך מחפש דרכים לעידוד בחירה במסלולי מצוינות במדע וטכנולוגיה ומייחס חשיבות לבחירה של תלמידים בלימודי הנדסה. בשנת 2012 הכריז נשיא הטכניון, פרופ' פרץ לביא, שהטכניון תופס כמשימה לאומית את הגדלת מספר תלמידי/ות התיכון שיבחרו ללמוד מקצועות מדעיים-טכנולוגיים. בחינוך העל יסודי בישראל, מגמת הנדסת אלקטרוניקה נחשבת כמגמה מובילה, המשלבת תכנים עכשוויים מתחומי ההנדסה, המתמטיקה והמדעים, על בסיס תאוריות למידה המטפחות מיומנויות חשיבה מסדר גבוה.
במחלקה לחינוך למדע וטכנולוגיה בטכניון התקיים מפגש השקה של הפרויקט המשותף.
בעידודם של פרופ' אדם שורץ, דיקאן הפקולטה להנדסת חשמל, יעקב שינבוים, מפמ"ר מגמת לאלקטרוניקה ואהרון שחר, מנהל מרכז המורים הארצי למקצועות הטכנולוגים מדעיים- מורטק, השוכן במחלקה לחינוך למדע וטכנולוגיה, הוחלט לקדם את פיתוח הפרויקטים עם דגש על התחום הפיזיקאלי.


פיילוט עם אורט

בשלב הנוכחי מדובר בפיילוט של שני בתי ספר: אורט רוגוזין מגדל העמק ואורט מוצקין. מכל בית-ספר נבחרו שני תלמידים. מנחי עבודת הגמר ומרכזי המגמה בבתי הספר ילוו על ידי צוות מרכז המורים הארצי למקצועות הטכנולוגים מדעיים. פרופ' אורית חזן, ראש המחלקה לחינוך למדע וטכנולוגיה, מקדמת באהדה את השתלבותם של הסטודנטים לתארים מתקדמים כמנחי עבודת גמר של חמש יחידות לימוד במגמות הטכנולוגיות. הצלחת הפרויקט תפתח את הדלת לשיתופי פעולה נוספים עם המגמות ביוטכנולוגיה, מדעית הנדסית, ומכונות, שמוריהן שייכים למרכז המורים מור-טק.

צילום: דוברות הטכניון

‫רוקדים בתחנה‬

$
0
0

לאחרונה התקיים סמינר בן יומיים בירושלים, בהשתתפות  350 מסבירים צעירים מפרויקט "ישראל מתקוונת אליך" מכל הארץ. בסמינריון קיבלו התלמידים הכשרות מעמיקות, סדנאות, סיורים והרצאות בתחומים שונים הנוגעים בהסברה וביזמות ישראלית.

במסגרת הסמינריון, יצאו כלל המשתתפים למתחם התחנה בירושלים והפיקו קליפ על בסיס ריקוד פלאשמוב. החבר'ה התעוררו ב-5 לפנות בוקר כדי ללמוד את הצעדים והמקצבים ויחד עם המורים המלווים (30 במספר!) יצאו למתחם התחנה הראשונה ביום גשם סוער ורקדו!

מטרה הריקוד היא לשתף בני נוער מרחבי העולם בחייהם של בני נוער ישראלים – בחוויות מהנות, במקומות החדשניים הקיימים כאן, ובחשיבות שבהכרת הנעשה בישראל, ותמיכה במדינה.

מוזמנים להנות מהסרטון:

‫כנס מורים לערבית‬

$
0
0

מידי שנה, במהלך חנוכה מתקיים כנס מורים ורכזי תחום ערבית ואסלאם בבתי ספר יהודים. מטרת הכנס היא מפגש של כל העוסקים במלאכת ההוראה של מקצוע הערבית. מהכנס מוקירים מורים לערבית שפרשו לגמלאות והותירו את חותמם בתחום הוראת השפה ותרבותה, ומחלקים תעודות הוקרה לתלמידים מצטיינים במגמות ערבית בארץ.

 

 

תעודות ההצטיינות מחולקות לזכרה של צילה ניב הי"ד שהייתה מנחה מטעם הפיקוח על הוראת הערבית במחוז צפון. צילה נהרגה בפיגוע במלון הילטון טאבה בסיני בשנת 2004 יחד עם שני בניה. צילה היתה אדם קורן, מלא שמחת חיים ואהבה לסובבים אותה, בעלת נפש רגישה, עושה חסדים רבים עם כל אדם הנזקק לעזרתה – יהודי, ערבי, בדואי. צילה הותירה אחריה חלל רב.

 

בין מקבלי אות ההצטיינות בכנס נבחרה גם גילי אסוס, תלמידת מגמת הערבית בבית ספר אורט חצור הגלילית, על הדרך הארוכה והמאתגרת שעשתה בתחום. את גילי לימדה החל מכיתה ז' ועד ל-י"ב, המורה אלונה לוסקי- עשור רכזת תחום שפה וספרות ערבית באורט חצור. את אלונה ליוותה צילה ניב בשנותיה הראשונות כמורה לערבית והיא מדגישה את חסרונה.

התלמידה גילי אסוס, והמורה אלונה לוסקי- עשור

מתוך נאומה של גילי על הזכייה:

"סלאם. מאז תחילת היכרותי עם השפה הערבית ידעתי שארצה להמשיך ולהרחיב את ידיעותיי. בתחילת הדרך לא היה לי קל וחשבתי שאולי לא אצליח לקרוא, לכתוב ולהבין. אך בעזרת אהבתי למקצוע, העידוד והתמיכה של מורתי אלונה והשקעתי הרבה הבאתי את עצמי להישגים גבוהים ולידע רב בתחום. אללה יעטיכום אלעפיה. (אלוהים יתן לכם בריאות ואושר)."

גם המורה אלונה דיברה בכנס: "מילים ומחשבות רבות חלפו בראשי כשרציתי להתיישב ולכתוב מספר מילים. עומדת כאן לצידי, נערה טובה יפת עיניים, מלאת התלהבות לשפה הערבית, למן הרגע הראשון שנחשפה לאותיות שנראו לה כמו ציורי חיות קטנות ועד היום שהאותיות הערביות עבורה הן מילים גדולות.

גילי זוכה היום להכרה על הדרך הארוכה ומלאת האתגרים שעשתה בהיכרותה המכבדת את השפה והתרבות הערבית. מהיכרותי עם צילה, נראה לי כי היא היתה מאוד אוהבת דרך זאת. לצילה, הייתי רוצה להביט בפניה הקורנות ולהקריא את שירו של המשורר הסורי ניזאר קבאני:

סידאתי, פי הזא אלדתפר גבירתי, במחברת / בשורות אלה

תג'ידינ אלופ אלכלמאת תימצאי אלפי מילים

אלאביד מנהא ואלאחמר מהן לבנות ומהן אדומות

אלאזרק מנהא ואלאצפר מהן כחולות ומהן צהובות

לכנכ יא קמרי אלאח'דר אך את, ירח שלי ירוק

אחלא מן כל אלכלמאת יפה יותר מכל המילים

אכבר מן כל אלכלמאת טובה יותר מכל המילים"

 

משפחתה של צילה אף היא נכחה בטקס, הוריה המבוגרים ושתי בנותיה שמאוד התרגשו יחד עם הקהל. יישר כח לתלמידה גילי, ולמורה אלונה.

‫חושפים חוזקות בכדורגל‬

$
0
0

שכבת י' באורט אריאל אשר הצטרפה לחט"ע הביאה עמה נבחרת שלמה של שחקני כדורגל מקצועיים המשחקים במסגרת קבוצות שונות בארץ. מועצת התלמידים השכבתית יחד עם מובילת המועצה –  דניאלה ינאי, ורכזת השכבה – מירית מטלון, לקחו על עצמן לארגן משחק ראווה בביה"ס. מעל 20 תלמידים שהם שחקנים נחלקו ל- 4 קבוצות והפגינו משחק מקצועי ראוי בהחלט.

 

 

עמית כהן, תלמיד כיתה י', ושחקן מכבי ת"א מספר: "קיימנו משחק ראווה של שחקני הקבוצות. מטרת המשחק הייתה להראות את כישורי השחקנים שעושים חיל בקבוצות השונות. המשחק משך תשומת לב רבה והיציע שבמגרש היה כמעט מלא. המשחק התנהל באופן ספורטיבי והוגן וללא בעיות. היה כיף לראות את כל התלמידים מתעניינים ונהנים מכדורגל, אני מקווה שיבואו למשחקים הבאים."

 

"אנו מאמינים שכל ילד יכול להיות מצוין ולכל ילד יש חוזקות. התפקיד שלנו הוא לתת לחוזקות במה ולעודד את הילדים לשאיפה להיות מצטיינים. כיף לראות ביטוי של חוזקות תלמידינו גם בביה"ס, הדבר מעצים את התלמידים בפני עצמם, בפני חבריהם ואף בפני מוריהם שנהנו לראות אותם בתחום זה", אמרה גב' חגית דב, מנהלת החט"ע.

 

*אביגיל סאמין היא מנהלת אורט אריאל

‫לאורך כל הדרך, גם אחרי י"ב‬

$
0
0

בתיכון טכנולוגי אורט עכו המשפט "איתך לאורך כל הדרך" אינו קלישאה. הקשר של בית הספר עם התלמידים, לא מסתיים בכיתה י"ב. נווה אמסלם, בוגר בית הספר סיים לאחרונה קורס חובשים קרביים. בטקס שנערך בחנוכה, השתתפו לא רק הוריו של נווה, אלא גם צוות מכובד מבית הספר: נציגי כיתות י'-י"ב, בליווי המחנכת הגב' קוטי דהן, ומנהלת ביה"ס הגב' ענת רובו, הגיעו לכותל המערבי להשתתף בטקס המרגש של נווה המשרת בצנחנים.

 

 

תיכון טכנולוגי אורט עכו, פועל כבית חינוך מתוך האמונה שתפקידו אינו מסתיים לאחר טקס סיום י"ב. אנו ממשיכים בליווי פרטני בהסתגלות למסגרת הצבאית, שומרים על קשר עם הבוגרים, גאים בהצלחותיהם ומדגישים את חשיבות הגיוס לצה"ל והשירות המשמעותי בו.

 

* ענת רובו היא מנהלת התיכון הטכנולוגי אורט עכו

 


‫תלמידים מבשלים‬

$
0
0

זו השנה השנייה שפועלת באורט מיטרני בחולון מגמת בישול, המהווה מוקד משיכה לתלמידים רבים. תלמידי המגמה לומדים בסדנה חדשנית ומתקדמת, ובהנחיית השף יעקב כץ. שלוש פעמים בשבוע מכינים התלמידים  תבשילים ומאפים לרווחת שאר תלמידי בית הספר.

 

 

תבשילי המגמה מוגשים לתלמידים המנהלים את קיוסק בית הספר במהלך הפסקת האוכל, וכל תלמידי בית הספר זוכים לטעום ממעשי ידי תלמידי המגמה. המגמה מקיימת גם סדנאות בישול משותפות הם ההורים, ונשות הקהילה האתיופית במסגרת ימי קהילה בית ספריים.

 

שרות נוסף של המגמה הוא הקייטרינג שלה. מדי סוף שבוע מגישה המגמה ארוחת צהריים משביעה ומגוונת לכלל באי בית הספר.

 

* אורנה איזנמן היא מנהלת אורט מיטרני חולון

‫אקד"מ‬

$
0
0

אקד"מ היא תכנית העוסקת בשלושה נושאים: אוריינות, קהילה לומדת ודיאלוג מתמיד. מטרות התכנית הן: קידום הישגים לימודיים באמצעות חיזוק השליטה של תלמידים במיומנויות אורייניות כלליות ודיסציפלינאריות, יצירתקהילות לומדות בבתי הספר הן של מורים מאותו בית ספר והן של מורים מבתי ספר שונים וכן של תלמידים בכיתה.

פיתוח קהילות יוצר שיתוף כל המשתתפים בדילמות וביצירת חומרים מתאימים ומותאמים. כל אלה, לתפיסתנו, לא יתרחשו אם לא נבסס אותם במלאכת ההוראה על הפן הרגשי- מוטיבטיבי שיבוא לידי ביטוי באמצעות הטמעת גישת ה"דיאלוג המתמיד" שמטרתו שיפור השיח בין תלמיד למורה בנושאי הוראה-למידה. הנחת היסוד המנחה את מכון גורלניק היא כי אם נפעל להשגת מטרות אלה יקודמו הישגי התלמידים.

 

‫חשיפת מגמות בנצרת עלית‬

$
0
0

ביום סגרירי וחורפי התכנסו תלמידי שכבת ט' מחט"ב יגאל אלון והוריהם באורט נצרת עלית לערב "חשיפת מגמות בחטיבה העליונה". את פניהם קיבלה הנהלת בית הספר וכל הורה ותלמיד קיבלו חוברת מידע המפרטת את המגמות בחט"ע ואת מקצועות הבחירה הפתוחים בפני התלמידים. הקהל הגדול שהגיע הצטופף באודיטוריום והקשיב למנהלת המקיף הגברת אורנה פישר.

 

 

לאחר השיחה, תלמידי כל כיתה והוריהם בליווי המחנכות סיירו בין המגמות השונות: מדעית הנדסית, אומנות שימושית, תקשורת אלקטרונית, עיצוב גרפי, צילום ומערכות הנדסיות ממוחשבות.

"רכזי המגמות אבי אבוטבול – צילום, שלומית חגבי – עיצוב, ענבר דרמון – אומנות, גיל דוידוביץ – ממערכות הנדסיות ממוחשבות, מיכל הכט – תקשורת אלקטרונית ואתי שילוח – מדעית הנדסית, הכינו את מרחבי הלימוד, לכבוד הקליינטים העתידיים, הסבירו על מקצועות הלימוד ועל אופי הלימוד במגמה ואף הדגימו מהתוצרים השונים של התלמידים. בחלק מהמגמות תלמידים משכבות סוגרות לקחו חלק פעיל בהצגה ובהדגמה, והביאו כבוד לבית הספר ולעצמם.

 

לקראת סיום הערב, כל הקהל הצטופף שוב באודיטוריום לצפות בקטעי הצגות פרי הפקתם של תלמידי מגמת התיאטרון, אור קליין, דניאל שירינוב, עדן קליימן, שלי פאר הפגינו כישרון רב, הצחיקו את הקהל וזאת בסיוע של ליאור קאפמן ועידו מויאל שהיו על העזרים הטכניים, ובניצוחה של אולגה ציגוליאנסקי רכזת תאטרון.

 

התלמידים התעניינו מאוד, שאלו שאלות ועכשיו עליהם לבחור מבין ההיצע הרב, ההורים הביעו שביעות רצון מהסיור וההסברים, כולם סיכמו שהיה מהנה ומרחיב דעת.

 

הנהלת בית הספר מודה למחנכים, לתלמידים, להורים ולרכזי המגמות שטרחו, עמלו והגיעו לערב החשוב.

‫הזמנה לטקס יישומי תקשוב בחינוך 2014‬

$
0
0

ביום ג',  ו' בשבט תשע"ד ה-7 בינואר 2014 , ייערך בפעם החמישית הכנס על שם נחמה שני, בו יוענקו פרסים למורים ואנשי חינוך מרשת אורט ישראל שהצטיינו בתחום התקשוב בחינוך. מימון הפרסים יגיע מקרן שהוקמה על ידי משפחת שני להנצחת שמה של נחמה ז"ל. התחרות ותוצאותיה יפורסמו באתר אורט, בחוזר אורט ויועברו לאמצעי התקשורת על ידי החטיבה לגיוס משאבים של הרשת.

 

אנו מזמינים אתכם לקחת חלק בטקס שיתקיים בקמפוס אורט סינגאלובסקי בת"א. אנא אשרו השתתפותכם כאן.

הוראות הגעה לקמפוס אורט סינגאלובסקי:

‫מעבדת אנרגיה חדשנית נחנכה באורט סינגלובסקי‬

$
0
0

שר האנרגיה והמים, מר סילבן שלום חנך בשבוע שעבר במכללת אורט סינגלובסקי בתל אביב, מעבדת אנרגיה חדשנית וראשונה מסוגה בארץ שתשמש את הסטודנטים במסלול הנדסאי אנרגיה. בטקס נכחו גם יו"ר ועדת האנרגיה בהתאחדות התעשיינים, הגב' נאוה סלע, נציגי משרד הכלכלה ומנכ"ל רשת אורט, מר צבי פלג.

 

מימין לשמאל: נשיא מכללת אורט סינגלובסקי יוסי יאשי,השר סילבן שלום,מנכ"ל רשת אורט צבי פלג.צילום:יובל יוסף.

המעבדה אשר הוקמה ביוזמה משותפת של משרד האנרגיה והמים ומכללת אורט סינגלובסקי, תשמש ככלי לימוד מעשי לסטודנטים במסלול החדש והיחיד בישראל להנדסת אנרגיה. עלותה של המעבדה כ-250 אלף ש"ח מתקציב משרד האנרגיה והמים והיא כוללת מערכות ליצירת אנרגיה מתחדשת (רוח וסולארית), מערכת "בית חכם" (שליטה מרחוק בניצול האנרגיה) ומערכת נוספת שמנטרת את כמות האנרגיה המושקעת ומתריעה כשיש בזבוז.

 

בטקס אמר שר האנרגיה והמים כי "עלינו לייצר אנשי מקצוע לשוק הגז והאנרגיה המתרחבים שיתרום בשנה הבאה יותר מ1% לצמיחה במשק". השר הוסיף כי "שיתוף הפעולה בין המשרד לבין מוסדות החינוך הטכנולוגי ו"אורט" בפרט, יגבר בשנים הבאות". בנוסף, ציין כי "החובה להעסיק הנדסאי אנרגיה במפעלים הגדולים תוזיל את עלויות האנרגיה בהם ותחסוך בירוקרטיה מול הרשויות".

 

מנכ"ל רשת אורט, צבי פלג אמר: "אני גאה בכך שמסלול הנדסאי אנרגיה הראשון בארץ נפתח ברשת אורט. החדשנות היא ביצירת מודלים משני חינוך וסביבה שמכוונים לעתיד ולא לעבר".
הקמת המעבדה היא שלב נוסף במפנה שהחל בקביעת תקנות על ידי משרד האנרגיה והמים לפיהן כל מפעל המנצל יותר מכמות האנרגיה שנקבעה (700 טון שווה ערך לנפט), יחויב להעסיק מהנדס או הנדסאי אנרגיה. על מנת לממש תקנה זו, נפתח השנה באורט סינגלובסקי בפעם הראשונה בישראל מסלול המכשיר הנדסאי אנרגיה. תפקידו של ההנדסאי יהיה לפקח ולהבטיח ניצול יעיל של האנרגיה במפעלים (וכן בתחנות הכוח ובתי הזיקוק) ולמנוע בזבוז שמוביל לפליטת גזי חממה ולזיהום סביבתי. לצד הפיקוח ישמש הנדסאי האנרגיה כיועץ בתחום זה למנהלים, יטפל בתקלות שגורמות לאיבוד אנרגיה (דליפות מים, גז וקיטור) ויערוך בדיקות תקופתיות במתקני בעירה ובמתקנים אחרים.

 

במהלך הכשרתם, ההנדסאים ילמדו לא רק על השימוש באנרגיה מסורתית (פחם ודלקים, מערכות חימום וקירור), אלא גם על מערכות ידידותיות יותר לסביבה, ביניהן אנרגיית רוח, אנרגיה סולארית ומערכות אחסון ואספקה של גז טבעי שהשימוש בהן הולך וגדל בשנים האחרונות. במשרד האנרגיה והמים ובאורט מקווים כי השתלבות הבוגרים בתעשייה תסייע למשק למנוע פגיעה בסביבה ותתרום להתמודדות עם משבר האקלים בישראל כחלק מהמשבר העולמי.

 

תמונות נוספות מהטקס, בפייסבוק של מכללת אורט סינגאלובסקי

‫אירוע סיום אקסס‬

$
0
0

על אף מזג האוויר הסוער השתתפו באירוע כ-230 תלמידים ומורים מכל רחבי הארץ. במוקד האירוע עמדה הופעתה של הזמרת-שחקנית, מירה עווד, אשר שרה באנגלית, עברית וערבית, וסיפרה לתלמידים על חוויותיה כיוצרת בכלל וכאמנית ערבית-ישראלית בפרט. בנוסף נשאו דברים ד"ר אלי איזנברג ונציג השגרירות האמריקאית, אשר העניקו פרסי ותעודות הצטיינות לתלמידים אשר הראו הישגים והתמדה יוצאת דופן.

 

 

תכנית אורט ACCESS, במימון השגרירות האמריקנית בישראל, פועלת מזה כעשור ברשת אורט ומטרתה קידום הישגי התלמידים ברמת 4 ו-5 יח"ל באנגלית בשילוב פעילות תרבות והעצמה.. כיום משתתפים בתכנית למעלה מ-15 בתי"ס בהם לומדים תלמידים ממגוון זרמים ודתות: תושבי ערים וכפרים, יהודים, בדווים, דרוזים, מוסלמים ונוצרים. ומשתתפים בה תלמידים מכיתות י'-י"ב.

‫ננוטכנולוגיה באורט בנימינה‬

$
0
0

השנה יצאה לדרך תוכנית הלימודים בננוטכנולוגיה, בביה"ס אורט בנימינה. בתוכנית, פרי יוזמה של מו"פ אורט, משתתפים 25 מצטיינים מתלמידי כיתה ט'. התלמידים לומדים תחום לימודי חדשני הנמצא בהתהוות תוך הכרות עם ידע מדעי ויישומי, לצד השלכות חברתיות וסביבתיות. תוכנית הלימודים מעוררת סקרנות רבה בקרב התלמידים.

 

 

יחידת הלימוד של הננוטכנולוגיה פותחה במרכז למחקר ופיתוח של אורט ישראל על בסיס פרויקט שבוצע בשיתוף האיחוד האירופי. הלימודים מלווים גם בקורס אינטרנט הכולל מערך שיעורים מתוקשב משולב באלמנטים טקסטואליים, ויזואליים ודינאמיים.

השיעורים המתוקשבים מכילים סרטוני וידאו שצולמו במרכזי ננו באירופה ומתארים את תחום הננוטכנולוגיה מנקודות מבט שונות, זאת לצד תמונות מיקרוסקופיות של חומרי ננו ומגוון אנימציות ממחישות. המידע העשיר משולב בפעילויות אינטראקטיביות ומשחקי חשיבה המהווים בסיס ללמידה חווייתית ומאתגרת.

 

קצת על הננוטכנולוגיה

נוטכנולוגיה הינו תחום שהחל להתפתח בשנים האחרונות ומהותו שימוש בתכונות הייחודיות של רכיבים שגודלם מזערי (מננומטרים מעטים ועד עשיריות מיקרון).

הננוטכנולוגיה עוסקת בבניית אובייקטים שונים, ותהיה ללא ספק אחד התחומים הרלוונטיים והמשמעותיים לחיי הפרט והחברה במאה ה-21. יישומי הננוטכנולוגיה מצויים במגוון רחב של תחומים, כגון: רפואה, מזון, אנרגיה, תקשורת ועוד.

נוסף על כך, במהלך הלימוד של התחום לא מזניחים גם את המוסר בשימוש בטכנולוגיה החדשה, והתלמידים המשתתפים עוסקים גם בהיבטים האתיים שהנושא מעלה לדיון.


‫חושבים אסטרטגי‬

$
0
0

באורט עכו הטכנולוגי בעכו – שיעורי שחמט נילמדים במסגרת שעות המערכת כשהמטרה לפתח בקרב התלמידים חשיבה אסטרטגית, ראייה עמוקה ודמיון מופשט. כמו כן, מטרת השיעורים לפתח יכולת קשב, ריכוז עצמי וסבלנות בה יוכל התלמיד לגלות עניין בלמידה, לחוות חוויה של הצלחה וללמוד לקבל גם את האחר. משחק השחמט מסייע גם לחיזוק הדימוי.

 

 

הפרויקט החל לפעול בביה"ס בשנה"ל תשע"ג אז הוחלט על פיילוט בכיתה אחת בלבד –  כיתה ט' שמנתה 20 תלמידים שהחלו ללמוד את אומנות השחמט.

בתחילה היה קשה לגרום לתלמידים לשתף פעולה, אך לאחר מספר שיעורים ניתן היה לראות שיפור ברצון לנסות וללמוד את המשחק בצורה יותר מעמיקה. לאחר מספר חודשים הרצון וההתלהבות ממשחק השחמט היה אדיר. התלמידים מחכים לשיעורי השחמט וניתן לראות את הסדר והמשמעת במהלך השיעור. שיעורי השח מט היו שיעורים קבועים במערכת השעות, וניתנה הערכה בתעודה תחת כותרת המקצוע – "שח מט".

 

השפה החינוכית הינה "שפת השח מט" – אם במשחק הנך מתכנן מס מהלכים קדימה כך גם בביה"ס וברחוב – בתקשורת מול אחרים תתכנן מספר מהלכים קדימה…יש הקשר חד משמעי – התנהגות / מהלך – מובילה לתוצאה ויש לבחור את המהלך הנכון שיוביל לתוצאה רצויה.

כמו כן נוצר שיתוף פעולה עם המסגרות הבלתי פורמאליות הפועלות בשעות אחר הצהריים בעיר עכו, המאפשרת לתלמידים להשתתף בתחרויות ואליפויות שחמט במרכזי הנוער.

בשנה"ל תשע"ד החלט להרחיב את תוכנית השחמט בביה"ס. השיעורים מופעלים במערכת לשלוש כיתות. נירכשו שולחנות לחצר ביה"ס המיועדים למשחק השח מט.

ביה"ס כיום – "מדבר" שח מט. בהפסקות תלמידים מבקשים כלי שח מט ומשחקים, המשחק סוחף יותר ויותר תלמידים.

 

* סטס אומניסקי  הוא מוביל לימודי השח מט וחבר בצוות ביה"ס אורט עכו טכנולוגי

‫כנס אקד"מ בגינוסר‬

$
0
0

במסגרת תכנית אקד"מ (אוריינות, קהילה לומדת, דיאלוג מתמיד, מדברים נתונים) תשע"ד התקיים כנס בחופשת חנוכה במלון נוף גנוסר בקיבוץ גנוסר. הכנס הובל על ידי מנהלי ההוראה במכון גורלניק וע"י היחידה לדיאלוג חינוכי. בכנס השתתפו מנהלי בתי ספר, מנהלים פדגוגים ומרכזי מקצוע ומגמה מ-25 בתי ספר ברשת אורט ישראל. כמו כן השתתפו גם ארבעה מנהלי אזור.

 

 

המטרה העיקרית של הכנס הייתה יצירת שפה פדגוגית אחידה בבתי הספר. שפה זאת אמורה לשמש את בתי הספר לשם פיתוח כלים פדגוגים-ארגונים מבוססי נתונים לצד העצמה של ההנהלה הפדגוגית המורחבת בהובלת מנהל פדגוגי ומשתתפים בה מרכזי מקצוע ומגמה וכן לצורך השבחת עבודת מרכז המקצוע והמגמה.

 

במסגרת הכנס הקנו מנהלי ההוראה של מכון גורלניק ומנחות מטעם הדיאלוג החינוכי כלים לניתוח נתונים פדגוגים ולביסוסם בתרבות בתי הספר. בין היתר נכללו בו נושאים כמו: תפקידו של מרכז המקצוע/המגמה, תכנית עבודה למרכז המקצוע/מגמה, פיתוח מרחב צמיחה פוטנציאלי, הבהרת גישות הצוותים המובילים בבית הספר, מיומנויות וכלים לפיתוח הנהלה פדגוגית מורחבת.

להלן מדברי המשתתפים: "היה מקרב מעצים מעשיר", "היה מעולה ומאתגר",  "הדרך בה חשבתם על הובלת הרעיון ופיתוחו – זה גדול !לדוגמא ולמופת!", "להודות על ארגון לעילא ולעילא, על החשיבה עד הפרט האחרון", "ניכרה עבודת הכנה טובה, מאד מושקעת. התיאום בין הדברים ההנחיות השונות הכל היה מסונכרן היטב."

 

‫מדעית הנדסית: מגמת הדגל באורט טבעון‬

$
0
0

בבית הספר התיכון אורט גרינברג בקריית טבעון פועלת מזה ארבע שנים המגמה המדעית הנדסית. את המגמה מובילים שני מורים יוצאי חברות הייטק שעשו, בשנתיים האחרונות, הסבה להוראה. תלמידי המגמה הם תלמידים שמחפשים, בנוסף ללימודי המדעים האחרים (במגמות פיסיקה, כימיה או ביולוגיה), גם מסלול שבו יוכלו להרחיב את לימודיהם לתחום ההנדסה.

 

תמונות מחיי המגמה במסלול ביורפואה, וגם: כך עושים מבחן מהבית

 

מטרת המגמה היא לחשוף את התלמידים לתחום ההנדסה כתחום רב תחומי, מגוון ו….יצירתי. התוצאה היא שהלימודים במגמה נותנים קונטקסט ממשי ללימודי המדעים האחרים ונותנים הזדמנות גם לתלמידים הריאליים בבית הספר לגלות יצירתיות.

 

תלמידי המגמה לומדים אלקטרוניקה (מבוא להנדסת חשמל), ביורפואה (פרקים נבחרים באנטומיה ופיזיולוגיה) ואלגוריתמיקה (יסודות התיכנות) ולאורך כל לימודיהם מתרגלים את הנושאים שנלמדו דרך פרוייקטים. בתחילת הדרך הפרוייקטים קטנים ומובנים (structured) מאוד ומבוצעים בדרך כלל בעזרת ערכת פיתוח חומרה ותוכנה מבוססת Arduino אך עם הזמן הופכים הפרויקטים מורכבים יותר.

 

מסלול הלימודים כולל גם פרוייקט גמר קבוצתי בהיקף של 5 י"ל אותו מבצעים התלמידים בכיתה י”א ו-י”ב. הפרוייקטים משלבים, בדרך כלל, את כל תחומי הלימוד ובמהלכם מממשים התלמידים רעיונות שהעלו בעצמם. במסגרת הפרויקט פיתחו תלמידי המגמה בטבעון מערכות בתחומים מגוונים: מערכת לניתוח גלי מוח על מנת להתריע לפני התקף אפילפסיה, מערכת ביתית למעקב אחרי נקודות חן, מערכת למניעת אובדן חפצים אישיים, מערכת לזיהוי מוקדם של לחץ בתוך גבס ועוד.

 

איך עובד Waze?

תפיסת ההוראה במגמה היא רב תחומית, מערכתית ומעודדת התנסות ויצירתיות. מטבע הדברים שיעורים במגמה נראים לעיתים קצת אחרת משיעורים "רגילים". מאחר שחלק גדול מהלימוד עוסק בהבנת מערכות ניתן להיכנס לשיעור ולמצוא את התלמידים מנתחים את מבנה המערכת של Waze (מערכת הניווט שכובשת את העולם) או מדברים על התאונה בכור האטומי בפוקושימה (2011) – תמיד מהזווית המערכתית. אל תופתעו גם אם תיכנסו לשיעור של המגמה והוא יראה קצת כמו שיעור מתמטיקה כי במגמה שמים דגש על הבנת המודלים המתמטיים שמאחורי התופעות השונות, הלימוד נעשה יעיל במיוחד כשאפשר להסיק מההיכרות עם תופעה אחת על תופעות אחרות שמתוארות על ידי מודלים מתמטיים דומים.

כיתה הפוכה במגמה

תפיסת ההוראה במגמה מעודדת לימוד עצמי ולכן משתמשים במגמה לעיתים מזומנות בשיטת ה"כיתה ההפוכה" – לומדים בבית דרך סרטונים מהאינטרנט ומתרגלים ומתנסים בכיתה.

מבחנים אתם שואלים? בטח שיש אבל תמיד עם חומר פתוח ולפעמים…עושים אותם מהבית מול המחשב באמצעות מערכת moodle. המבחן זמין למשך מספר שעות ועל התלמיד, ברגע שהתחיל, להשלימו תוך פרק זמן מוגדר. התלמידים מדווחים ששיטה זאת הרבה יותר נעימה מאשר מבחן בכיתה אבל ממש לא קל וגם קצת מלחיץ ("זה רק אתה והמחשב").

 

שיתופי פעולה עם מגמות נוספות

מורי המגמה מייחסים חשיבות גדולה לפן החברתי של הטכנולוגיות הנלמדות ולכן שואפים ליצור שיתופי פעולה, שלעיתים נראים מפתיעים, עם מגמות אחרות בבית הספר. וכך תוכלו למצוא אותם עורכים ערב משותף עם מגמת לימודי יהדות ומחשבת ישראל או מבצעים פרוייקטים משותפים עם תלמידי המגמה לגרפיקה ממוחשבת בבית הספר.

בשנים הקרובות מקווים מורי המגמה להגדיל את מספר התלמידים שלומדים במגמה ולהכניס גם לימודי סביבה וקיימות כחלק מתוכנית הלימודים.

 

* אורן למדן הוא מרכז המגמה המדעית הנדסית באורט טבעון

 

‫מלגה לכל בוגר אורט חצור‬

$
0
0

ביום חמישי, כ"ג בטבת התכנסה קרית חינוך אורט חצור לטקס הענקת דיפלומות לבוגרי המכללה והענקת מלגות לבוגרי אורט בנדיבותה של משפחת אברט היקרה.

 

 

את הטקס פתח מר אליק אבנר, מנהל הקריה, אשר ברך את בוגרי המכללה ובגאווה רבה חולקו הדיפלומות למחזור השלישי. כמו כן ברך אבנר על הפעילות המשותפת עם מרכז הצעירים בחצור.

מר יוסי עמר, מנהל מחלקת החינוך, שיבח את הפעילות הענפה של מרכז הצעירים בחצור בתחום החברתי תרבותי וציין שהמלגות הניתנות הן בעד "נתינה" של כל סטודנט לקהילה בהתנדבות. כל זאת כחלק מיעדי הקהילה להמשכיות הדור הצעיר בחצור.

 

מר גרשון הריס, נציג משפחת אברט, חידד את ההחלטה הייחודית של משפחת אברט לתמוך במפעל החינוכי בקרית חינוך אורט ולהעניק מלגה לכל סטודנט שהינו בוגר אורט. משנה לשנה מספר הסטודנטים גדל והשנה קיבלו כ-120 סטודנטים מלגה. כאן המקום להוקיר תודה למשפחת אברט, על היותה אבן יסוד בהוויית הקריה.

 

בין לבין הנעימה והנציחה את חגיגיות המעמד, הלהקה הייצוגית של קרית החינוך, להקת "קולטוב". יישר כח לבנות המקהלה: מאור סרוסי, אופיר מלכה, ירדן אלקטו, עדי אלבז ועדן פרץ על ביצוע מרגש ומכובד.

‫רענן דונוביץ'‬

$
0
0

תפקיד: רכז מגמת הנדסה ביורפואית באורט תעופה וחלל מעלה אדומים

 

איך הגעתי לתחום: יש בי אהבה גדולה לביולוגיה מגיל שאני זוכר את עצמי. מאז שאני זוכר את עצמי זה היה או מוזיקה או ביולוגיה וכשהייתי צריך להחליט מה אני הולך ללמוד, החלטתי בסוף שאני הולך על ביולוגיה ומשם זה התפתח.

 

תחביבים: אוהב מוזיקה, נגינה בחליל ובפסנתר והמון האזנה, טיולים וקריאת מדע. הבסיס של החשיבה המדעית הוא ששום דבר הוא לא בשביל ולא על מנת. אין פה כוח מכוון ומטרה. המדע רואה עובדות, מנסה להסביר אותן ומנסה לתת להן חוקיות ובכל יום יש שינויים ובכל יום יש גילויים חדשים ובכל יום מסדרים את התיאוריה מחדש, אין שום דבר ממש קבוע.  

 

שיטת הלימוד: יש אצל התלמיד הרבה ידע, והחכמה היא לחבר אותו מהבסיס של הידע שלו לידע החדש, זה דבר אחד. שנית, לשאול הרבה שאלות כדי לגרום לתלמיד לחשוב ולא שהמורה "ישפוך" את החומר.  לא מעט פעמים אני מנסה להעלות שאלות שינגדו את הידע שקיים אצל התלמיד, יעשו לו "בלאגן" בראש והוא יהיה חייב להסתדר. ה"בלאגן" יוצר אצלו קונפליקט; השאלה תעניין אותו והוא יתאמץ לענות עליה, כך שהתשובה תהיה שלו.  המטרה היא לפתח אצל התלמיד חשיבה. לעמת אותו עם קונפליקט קוגניטיבי שהוא מצב שבו יש לנו סתירה בין הידע הישן שלנו לידע החדש. במצב כזה יש צורך ליישב את הסתירה באיזושהי צורה, וברגע שאנחנו מיישבים סתירה, תהליך הזיכרון טוב יותר משום שיישוב הסתירה אינו סתם ידע אלא פעולה קוגניטיבית משמעותית.

 

אני נהנה בעבודת ההוראה: מהאינטראקציה עם התלמידים. כשיש שאלות טובות. בעיקר שאלות שמסתכלות קדימה, "הבנתי על מה המורה דיבר, חשבתי על מה שהוא אמר, אני צובר מידע נוסף, חושב על ההשלכות של הידע ובודק איך משפיע המידע החדש על דברים נוספים בתחום הידע שלי." לראות תלמיד שמסוגל לחשיבה עצמאית כזאת – זו הנחת הגדולה ביותר שלי כמורה.

 

מסר מיוחד לתלמידים: תאמינו בעצמכם. תהיו פתוחים ללמוד שיטות אחרות ולהמשיך הלאה. אני חושב שלכל אחד יש פוטנציאל גדול. צריך להבין שלפעמים אנו לא פועלים בצורה נכונה, וכדאי לנסות לתקן וללמוד מכל מצב. לכל מצב יש גם דרכי התמודדות אחרות, וכדאי  להסתכל על דרך אחרת, ללמוד דרך אחרת ורק אחר כך להגיד 'לא מתאים לי'. אבל קודם כל להבין אותה היטב ולשלוט בה, במיוחד אם הדרך הנוכחית לא משרתת אותי. לא צריך להיכנס בקיר ארבע פעמים בשביל להבין שאולי יש דלת במקום אחר, מספיק פעמיים. אומרים לך 'יש פה דלת, לך תראה אולי היא טובה לך'. זה המסר, להיות פתוח.

 

Viewing all 244 articles
Browse latest View live