Quantcast
Channel: אתר אורט »אורט ישראל
Viewing all articles
Browse latest Browse all 244

‫מדעית הנדסית: מגמת הדגל באורט טבעון‬

$
0
0

בבית הספר התיכון אורט גרינברג בקריית טבעון פועלת מזה ארבע שנים המגמה המדעית הנדסית. את המגמה מובילים שני מורים יוצאי חברות הייטק שעשו, בשנתיים האחרונות, הסבה להוראה. תלמידי המגמה הם תלמידים שמחפשים, בנוסף ללימודי המדעים האחרים (במגמות פיסיקה, כימיה או ביולוגיה), גם מסלול שבו יוכלו להרחיב את לימודיהם לתחום ההנדסה.

 

תמונות מחיי המגמה במסלול ביורפואה, וגם: כך עושים מבחן מהבית

 

מטרת המגמה היא לחשוף את התלמידים לתחום ההנדסה כתחום רב תחומי, מגוון ו….יצירתי. התוצאה היא שהלימודים במגמה נותנים קונטקסט ממשי ללימודי המדעים האחרים ונותנים הזדמנות גם לתלמידים הריאליים בבית הספר לגלות יצירתיות.

 

תלמידי המגמה לומדים אלקטרוניקה (מבוא להנדסת חשמל), ביורפואה (פרקים נבחרים באנטומיה ופיזיולוגיה) ואלגוריתמיקה (יסודות התיכנות) ולאורך כל לימודיהם מתרגלים את הנושאים שנלמדו דרך פרוייקטים. בתחילת הדרך הפרוייקטים קטנים ומובנים (structured) מאוד ומבוצעים בדרך כלל בעזרת ערכת פיתוח חומרה ותוכנה מבוססת Arduino אך עם הזמן הופכים הפרויקטים מורכבים יותר.

 

מסלול הלימודים כולל גם פרוייקט גמר קבוצתי בהיקף של 5 י"ל אותו מבצעים התלמידים בכיתה י”א ו-י”ב. הפרוייקטים משלבים, בדרך כלל, את כל תחומי הלימוד ובמהלכם מממשים התלמידים רעיונות שהעלו בעצמם. במסגרת הפרויקט פיתחו תלמידי המגמה בטבעון מערכות בתחומים מגוונים: מערכת לניתוח גלי מוח על מנת להתריע לפני התקף אפילפסיה, מערכת ביתית למעקב אחרי נקודות חן, מערכת למניעת אובדן חפצים אישיים, מערכת לזיהוי מוקדם של לחץ בתוך גבס ועוד.

 

איך עובד Waze?

תפיסת ההוראה במגמה היא רב תחומית, מערכתית ומעודדת התנסות ויצירתיות. מטבע הדברים שיעורים במגמה נראים לעיתים קצת אחרת משיעורים "רגילים". מאחר שחלק גדול מהלימוד עוסק בהבנת מערכות ניתן להיכנס לשיעור ולמצוא את התלמידים מנתחים את מבנה המערכת של Waze (מערכת הניווט שכובשת את העולם) או מדברים על התאונה בכור האטומי בפוקושימה (2011) – תמיד מהזווית המערכתית. אל תופתעו גם אם תיכנסו לשיעור של המגמה והוא יראה קצת כמו שיעור מתמטיקה כי במגמה שמים דגש על הבנת המודלים המתמטיים שמאחורי התופעות השונות, הלימוד נעשה יעיל במיוחד כשאפשר להסיק מההיכרות עם תופעה אחת על תופעות אחרות שמתוארות על ידי מודלים מתמטיים דומים.

כיתה הפוכה במגמה

תפיסת ההוראה במגמה מעודדת לימוד עצמי ולכן משתמשים במגמה לעיתים מזומנות בשיטת ה"כיתה ההפוכה" – לומדים בבית דרך סרטונים מהאינטרנט ומתרגלים ומתנסים בכיתה.

מבחנים אתם שואלים? בטח שיש אבל תמיד עם חומר פתוח ולפעמים…עושים אותם מהבית מול המחשב באמצעות מערכת moodle. המבחן זמין למשך מספר שעות ועל התלמיד, ברגע שהתחיל, להשלימו תוך פרק זמן מוגדר. התלמידים מדווחים ששיטה זאת הרבה יותר נעימה מאשר מבחן בכיתה אבל ממש לא קל וגם קצת מלחיץ ("זה רק אתה והמחשב").

 

שיתופי פעולה עם מגמות נוספות

מורי המגמה מייחסים חשיבות גדולה לפן החברתי של הטכנולוגיות הנלמדות ולכן שואפים ליצור שיתופי פעולה, שלעיתים נראים מפתיעים, עם מגמות אחרות בבית הספר. וכך תוכלו למצוא אותם עורכים ערב משותף עם מגמת לימודי יהדות ומחשבת ישראל או מבצעים פרוייקטים משותפים עם תלמידי המגמה לגרפיקה ממוחשבת בבית הספר.

בשנים הקרובות מקווים מורי המגמה להגדיל את מספר התלמידים שלומדים במגמה ולהכניס גם לימודי סביבה וקיימות כחלק מתוכנית הלימודים.

 

* אורן למדן הוא מרכז המגמה המדעית הנדסית באורט טבעון

 


Viewing all articles
Browse latest Browse all 244